La jornada ha reunit experts acadèmics i professionals per abordar l’ús de la tecnologia per a la millora de l’eficiència, la sostenibilitat i la competitivitat
També ha tingut lloc l’entrega dels Premis als millors Treballs de Final de Grau de la Càtedra d’Alimentació Sostenible UdL – Grup Vall Companys
Lleida, 10 d’abril de 2025-. El Grup Vall Companys i la Universitat de Lleida (UdL) han celebrat aquest dijous una jornada dedicada a l’aplicació de les dades i la Intel·ligència Artificial (IA) en la sostenibilitat del sector agroalimentari. L’esdeveniment, impulsat en el marc de la Càtedra d’Alimentació Sostenible UdL – Grup Vall Companys, ha tingut lloc a la UdL i ha reunit experts acadèmics i professionals per compartir coneixement i experiències en l’ús de la tecnologia per a la millora de l’eficiència, la sostenibilitat i la competitivitat en la indústria agroalimentària.
Intel·ligència Artificial per a un sector més sostenible
L’acte s’ha iniciat amb la ponència de Roberto García, professor de la UdL i expert en gestió del coneixement, dades i intel·ligència artificial aplicada. Amb una llarga trajectòria acadèmica i investigadora, García és doctor en Enginyeria i professor titular a l’Escola Politècnica Superior de la UdL, on lidera projectes d’investigació en intel·ligència artificial aplicada a diferents sectors. La seva conferència, titulada “Dades i Intel·ligència Artificial per a un sector agroalimentari més sostenible”, ha aprofundit en el potencial de la IA per optimitzar la producció agroalimentària.
El Grup Vall Companys, cas d’èxit en l’aplicació de la IA
Durant la jornada, el Grup Vall Companys ha compartit experiències reals de l’aplicació de la Intel·ligència Artificial en les seves operacions. Xavier Tarrús, Responsable del Departament de Sistemes d’Informació, ha explicat com la companyia ha desenvolupat sistemes basats en algoritmes genètics i machine learning per a l’optimització del repartiment de pinso a les granges, millorant-ne l’eficiència i sostenibilitat.
D’altra banda, Lluís Castarlenas, responsable de Nealia, spin-off del Grup Vall Companys, ha presentat Nealia Farms, una plataforma de control integral que analitza en temps real les condicions ambientals de les granges per garantir el benestar animal i millorar la productivitat. Aquesta eina permet gestionar paràmetres com la temperatura, la humitat i els nivells de CO₂ mitjançant sistemes d’alerta primerenca accessibles des de dispositius mòbils.
Premis al talent universitari
També ha tingut lloc l’acte de lliurament dels Premis als millors Treballs de Final de Grau (TFG) de la Càtedra, un reconeixement que posa en valor la recerca universitària en l’àmbit de l’alimentació sostenible. Aquests premis tenen com a objectiu promoure la innovació, el talent jove i l’aplicació del coneixement acadèmic als reptes actuals del sector agroalimentari.
Els estudiants guardonats, que han realitzat els seus estudis a la UdL, han tingut l’oportunitat de presentar breument els seus projectes. Aquests aborden temàtiques d’alta rellevància per al futur de la sostenibilitat alimentària, com ara les implicacions jurídiques de la producció ramadera, l’ús de nous ingredients funcionals o les alternatives proteiques.
David Velaz, guanyador del primer premi, ha realitzat una anàlisi jurídica del marc normatiu europeu pel que fa a l’ús, la prescripció i l’administració d’antibiòtics en la producció animal, amb especial atenció a la problemàtica de les resistències antimicrobianes i la gestió de malalties transmissibles. Albert Solé, amb el segon premi, ha presentat una revisió bibliogràfica sobre la viabilitat de la carn cultivada in vitro a partir de cèl·lules mare animals, com a font alternativa i sostenible de proteïna per al consum humà. Finalment, Andrea Roma, amb el tercer premi, ha desenvolupat un estudi sobre la utilització d’idiocol·loides marins, provinents d’algues, amb nanomulsions de betacarotè, un compost present en hortalisses com la pastanaga, amb l’objectiu de millorar la salut de la microbiota intestinal.
Creada el 2023, la Càtedra d’Alimentació Sostenible UdL – Grup Vall Companys té com a objectiu fomentar la investigació, la transferència de coneixement i la innovació en el sector agroalimentari. Aquesta aliança entre la UdL i el Grup Vall Companys consolida el paper de la universitat com a referent acadèmic i del grup empresarial com a actor clau en la producció alimentària a nivell local, nacional i europeu.




















